Söka jobb

Hur inleds ett personligt brev?

Inledningen på ett personligt brev ska ge en snabb och tydlig bild över varför du söker jobbet. Vad är det som lockar dig, men framförallt vad får företaget som söker personal om de väljer just dig. Vad kan du bidra med? Utgå från tjänsten, varför den passar dig och skriv gärna vad som intresserar dig med den specifika tjänsten. Ett annat råd är att skriva något om varför företaget i sig intresserar dig.

Hur inleder jag mitt personliga brev?

För att lyckas skriva en konkret inledning kan du använda dig av ordet ”eftersom”. Ett exempel på hur du kan skriva är: ”Jag tycker att ert företag är spännande eftersom jag har sett den utveckling ni har gjort sedan ni lanserade produkt X.” Det visar på mer engagemang och större förståelse än att bara skriva att du tycker företaget är spännande. Många rekryterare börjar med att läsa CV:t innan det personliga brevet. Det är därför inte nödvändigt att börja det personliga brevet med att förklara vad du heter eller annan information om dig själv. Gå hellre rakt på sak och förklara varför du är intresserad av rollen, företaget och vad du kan erbjuda för tjänsten du söker.

Vanliga misstag i inledningen av ett personligt brev

Ett vanligt misstag som många gör är att de har ett standardiserat brev där de bara byter ut namnet på tjänsten och företaget. Ansökan kan vara välskriven, men det syns ofta ändå att den är standardiserad. Givetvis kan (och bör!) du återanvända delar av ett personligt brev som du är nöjd med. Anpassa brevet efter de krav som finns med i jobbannonsen – är det liknande tjänster du söker så kanske delen om dina egenskaper kan återanvändas exempelvis. Ett annat vanligt fel är att börja med att skriva att ”tjänsten är intressant”, men sedan inte motivera varför den är det. Inledningen kan då mest upplevas som tomma ord.

Hur mycket tid behöver jag lägga på en inledning?

Hur mycket tid du behöver lägga varierar förstås, men ta dig tid att skapa en tydlig motivering och visa engagemang direkt. Tänk på att rekryteraren som läser ditt brev aldrig har träffat dig. Du kan vara helt perfekt för tjänsten – men det vet naturligtvis inte hen om! Att skapa en skräddarsydd inledning tar inte så lång tid som många tror. I detta läge behöver du exempelvis inte lägga så mycket tid på att ta reda på information om företaget eller organisationen. Gör viss research, men använd framförallt annonsen. Där finns information om rollen och arbetsplatsen som ger dig en grund för att skapa en bra inledning till ditt personliga brev.

3 tips för att lyckas med inledningen till ditt personliga brev:

  1. Anpassa inledningen till varje jobb du söker – det märks oftast om den är standardiserad.
  2. Gå rakt på sak och fokusera på ditt intresse för tjänsten, arbetsuppgifterna och organisationen.
  3. Lyft vad du kommer att bidra med till företaget och i tjänsten du söker.
Tipsa en vän!